Plan: 450 bomen als herinnering aan 450 jaar Leidens Ontzet & Universiteit

Vier behalve het verleden óók de toekomst. Geef daarom 450 jonge bomen cadeau aan de stad en regio Leiden. Dit initiatief heeft Stadslab gelanceerd in de Leidse Hortus op 4 oktober 2024. Dit was één dag na de grootse viering van 450 jaar Leidens Ontzet en 125 dagen vóór de viering van 450 jaar Universiteit Leiden.

Bomen als symbool van herinnering

Hoe méér bomen, hoe beter voor lucht, bodem en water, voor mensen en dieren. Bomen staan bovendien symbool voor herinneringen, als herdenkingsbomen, vredesbomen, geboortebomen.

Tegen deze achtergrond richt Stadslab deze uitnodiging aan organisaties en inwoners van de stad en regio Leiden: ‘Markeer de historische data 3 oktober 1574 (Ontzet) en 8 februari 1575 (stichting Universiteit) met een toekomst-gerichte actie. Verrijk Leiden en omstreken met het symbolische aantal van 450 extra bomen!’

Vertegenwoordigers van de 3 October Vereeniging, Universiteit Leiden, Gemeente Leiden, Bomenbond Rijnland en Staatsbosbeheer Zuid-Holland hebben hun medewerking aan deze actie toegezegd. De concrete uitwerking volgt in de komende maanden.

15 x 15 = 225 bomen, maal 2

Stadslab komt zelf in actie door 15 bomen voor z’n rekening te nemen. Dit aantal verwijst naar het 15-jarig jubileum, dat Stadslab in november a.s. viert.

In dit voorstel van Stadslab zouden veertien andere Leidse instellingen en organisaties dit initiatief kunnen volgen, door óók 15 bomen een plek te geven in de stad en regio. Opgeteld zijn dit 225 bomen – de helft van het beoogde aantal.

De andere helft van de 225 bomen zouden Leidenaren in eigen tuinen kunnen aanplanten. Wie wil deelnemen aan deze actie kan een bericht sturen naar info@stadslableiden.nl.

Boom 1: ‘Vredesboom’ uit Hiroshima

De eerste van 450 bomen is vrijdag 4 oktober, namens de Hortus Botanicus, uitgereikt door botanisch curator Rinny E. Kooi aan vertegenwoordigers van de 3 October Vereeniging. Het betreft een bijzonder exemplaar: een zogeheten netelboom, die is ontkiemd uit zaad van een boom die de explosie van een atoombom boven de Japanse stad Hiroshima, op 6 augustus 1945, heeft overleefd. De Leidse hortus is één van de tuinen in de wereld waar deze zogenoemde ‘Vredesboom’ wordt gekweekt.

Een vertegenwoordiger van de Universiteit Leiden kreeg symbolisch een tweede boom, een tamme kastanje, namens de educatieve organisatie MeerBomenNu.

In de komende maand worden plekken gekozen om deze bomen te planten.

Staatsbosbeheer

Een bijzondere rol is mogelijk weggelegd voor Staatsbosbeheer, dat in 2024/2025 z’n 125-jarig bestaan viert. Het jaarlijkse ‘Boomfeest-seizoen’ loopt dit keer van 20 november 2024 tot 19 maart 2025. Het planten van 450 bomen in deze periode zou een helder en haalbaar streven kunnen zijn.

Lammenschans

Een aanvullend idee is om sowieso één van de 450 bomen te planten op de plek waar in 1574 de Lammenschans lag (nabij de Lammebrug, langs de Vrouwenweg tussen Leiden en Zoeterwoude). In de documentaire ‘Sporen van Drie Oktober’ doet journalist Ruurd Kok de suggestie een ‘herdenkingsboom’ (of -bomen) in Leiden te planten om te herinneren aan de gebeurtenissen in 1574/1575.

Organisatie

De inhoud van het plan is hiermee kort beschreven; de organisatie om dit doel te bereiken nog niet.
Van harte nodigt Stadslab organisaties en bewoners uit hierover mee te denken. Suggesties zijn welkom via info@stadslableiden.nl.

Stadslab Leiden zal in de maand oktober een projectgroep vormen, die dit plan uitwerkt. Nader bericht volgt via deze site, e-mail, onze nieuwsbrief en in de Stadslab-groep op LinkedIn.

Deel dit bericht: