STADSLAB

De Rode Draad van Leiden

Lees meer

De Rode Draad van Leiden

Leiden is een oude lakenstad met een grote textieltraditie. Het is een stad van nieuwkomers, ook nu is dat nog actueel. In onze mooie stad komen veel culturen samen en is veel creativiteit te vinden. Elke cultuur heeft haar specifieke textiele werkvormen. Vaak gemaakt in huiselijke kring.

Vanuit het Stadslab is vorig jaar de werkgroep De Rode Draad van Leiden opgericht. De werkgroep wil inwoners van Leiden met elkaar verbinden door het uitwisselen van textiele werkvormen en handwerken. Daarom organiseert De Rode Draad van Leiden op 26 mei van 10.00 tot 16.30 uur een textielfestival in de BplusC locatie Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33A.

Doel van het festival is om verschillende creatieve werkvormen uit alle continenten samen te brengen. Dat doen we met workshops, demonstraties en expositie. De workshops en demonstraties worden op vrijwillige basis gegeven door mensen uit Leiden die iets bijzonders kunnen. Denk aan Staphorster stipwerk, een oud Hollandse stempel techniek, Japanse Sashiko, een Japanse borduurtechniek, Marokkaans haken, Afghaans kralenwerk etc. De expositie is samengesteld met werk van creatieve Leidenaars. Bezoekers van het festival kunnen gratis deze technieken uitproberen. Het biedt de kans iets moois te maken, iets nieuws te leren en met anderen in contact te zijn.

Handwerken zorgt voor verbinding en deze verbinding wordt ook symbolisch vormgegeven. Daarvoor zijn stalen frames ontworpen waarin de skyline van Leiden is verwerkt. De frames zijn bespannen met rode draden, en gaan mee naar het festival. Aan de rode draden worden de resultaten van de workshops bevestigd. Daarmee worden de gemaakte werkstukken onderdeel van een groter kunstwerk. We zijn bijzonder blij dat wethouder Yvonne van Delft om 16.00 uur het kunstwerk officieel onthult tijdens het textielfestival! Dit Leidse creatieve kunstwerk gaat na 26 mei op tournee door Leiden.

Je bent van harte welkom als bezoeker op 26 mei! Ook hebben we nog plek voor het geven van workshops en demonstraties en is er nog ruimte om te exposeren. Ben je geïnteresseerd en wil je jouw kennis delen door het geven van een workshop of een demonstratie, of wil je met je werk exposeren? Stuur dan een email naar info@stadslableiden.nl o.v.v. ‘De Rode Draad van Leiden’.

Hou FB https://www.facebook.com/derodedraadvanleiden/  en Instagram https://www.instagram.com/rodedraadleiden/  in de gaten voor meer informatie.