Zoeken

naar projecten, activiteiten, nieuws en pagina's

Nieuwe Gouden Eeuw

Nieuwe Gouden Eeuw

De tweede editie van de Nieuwe Gouden Eeuw-markt vind plaats op zondag 28 juni 11.00-17.00 uur. Bijzondere, kleine ondernemers met een écht verhaal bij hun producten nemen deel aan de Gouden Eeuw-markt! Leiden is een stad met veel historie die haar financiële hoogtepunt kende in de Gouden Eeuw. In de VOC-tijd was Leiden een belangrijke stad door haar bloeiende lakenindustrie. Elk jaar wordt dit gevierd tijdens de Lakenfeesten. Wij willen dit jaarlijkse feest graag voorzien van een historisch kader. De markt staat vlakbij Leiden Culinair en sluit prachtig aan bij dit evenement.

Tijdens de Lakenfeesten organiseren wij de Nieuwe Gouden Eeuw-markt. Deze markt maakt een koppeling tussen de Leidse geschiedenis en de huidige wereldhandel. Per windstreek die voor Leiden belangrijk was bieden we historische informatie gecombineerd met hedendaagse producten uit deze landen. In samenwerking met de Lakenhal hebben we de windstreken gedefinieerd die in de Gouden Eeuw belangrijk waren voor Leiden. De markt wordt verdeeld in deze windstreken. Achter de marktkramen staan moderne ondernemers die bezoekers voorzien van informatie over deze tijd in de geschiedenis en die producten verkopen uit dezelfde regio maar dan van deze tijd. Denk hierbij aan wereldwinkel producten maar ook geïmporteerd voedsel. Kaas en honing uit Frankrijk, olijven en noten uit Mediterrane landen. Naast de marktkramen waar producten worden verkocht staan er ook stands waar bezoekers gerechten uit de bijbehorende windstreken kunnen proeven zoals zelf gemaakte Sushi uit Japan. Kortom: een internationale sfeer.

Wij willen bezoekers van de markt bewust laten worden van het historische karakter van Lakenfeesten. Daarnaast willen we de aandacht vestigen op wereldse handelsstromen die ons veel hebben gebracht en nog steeds actueel zijn. Invloed van andere culturen en een open grensstructuur hebben Leiden groot gemaakt in de Gouden Eeuw. Producten uit Frankrijk, Engeland, Indonesië en Japan, Portugal, Zuid-Afrika, Noord-Afrika, Mediterrane landen, Brazilië en nog meer landen worden op deze markt verkocht.