Zoeken

naar projecten, activiteiten, nieuws en pagina's

Leiden op het web

Leiden op het web

Hoe presenteren Leidse instellingen als de gemeente, de universiteit, de hogeschool, de musea en de theaters zichzelf op het Internet? Hoe kan dat beter, creatiever en overzichtelijker? Hoe kunnen we gezamenlijk de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van Leiden op het web vergroten?

De werkgroep heeft als doel: de aanwezigheid en informatievoorziening van Leiden op internet optimaliseren. Internet is anno 2010 de facto de plek waar iedereen (Leidenaren en de rest van de wereld) informatie zoekt en vindt. De werkgroep is er van overtuigd: toon Leiden in al zijn rijkdom aan de wereld, en de wereld komt naar je toe.

De werkgroep werkt – binnen de spelregels van het medium – aan een online communicatie strategie: een volledige, actuele, en vindbare aanwezigheid van Leiden op het web. Daarbij gebruiken we bestaande initiatieven, streven we naar dwarsverbanden, bouwen we netwerken, synergie, nodigen we uit tot bijdragen. De werkgroep nodigt alle creatieve geesten uit om mee te denken.

Deel project 1: City Marketing

Leiden is een stad met veel sterke ‘merken’: de Universiteit Leiden, de Leidse musea, de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal, hoogwaardig voortgezet onderwijs met een regiofunctie (w.o. Stedelijk Gymnasium), de historische binnenstad, historische personen (Kamerling Onnes, Descartes, Rembrandt, Jan Steen en vele anderen), het erfgoed voor Amerikanen (Pilgrim Fathers) en voor Japanners (het Sieboldhuis), de 3 oktober-viering.

Het kanaal om al deze merken te positioneren ‚zowel afzonderlijk, als in de wederzijds versterkende Leidse samenhang is internet. Wat is de top twintig van meest bezochte Leidse sites? Hoe is hun kwaliteit? Bevatten ze innovatieve onderdelen? Zijn ze met elkaar verbonden en/of verweven? Wie een half uur rond surft op de Leidse sites ziet dat er een hoop valt te verbeteren. In dit project maakt de werkgroep een inventarisatie van het aanbod op internet en komt met aanbevelingen.

We hebben een presentatie gegeven aan John Kroes en Rosalie Keizer van Citymarketing. Onze aanpak was om de informatie op internet vanuit verschillende rollen te bekijken: een Leids gezin op zoek naar een uitstapje; de kosmopoliet met culturele interesse; de Amerikaanse toerist; de muziekliefhebber. Deze ‘usecases’ leverden interessante inzichten op en een doelgroepgerichte presentatie van informatie op profielpagina’s.

De usecases en de inzichten presenteerden wij onder leiding van Stefan Tax aan John Kroes en Rosalie Keizer. Ze waren erg enthousiast over ons onderzoek. Een klikmodel maakte meteen duidelijk hoe een en ander er uit zou kunnen zien. Ook de indeling van onze aanbevelingen in Quick Wins, Boost en Structureel was behulpzaam in de gedachtenuitwisseling. John heeft aangegeven dat hij deze bijeenkomst ziet als een eerste stap in een open dialoog. We zijn erg tevreden over de open geest waarmee onze ideeën werden ontvangen.

Deel project 2: Wikipedia

Het project van Jelle Beijer en Erik Zachte om het Wikipedia artikel over Museum Boerhaave een facelift te geven heeft gestaag voortgang gemaakt. Het artikel is van een enkele paragraaf uitgebouwd naar een volwaardig artikel waarin de historie van het museum maar vooral ook de collectie ruim belicht worden. Medestadslabdeelnemer Jos van den Broek heeft een aantal zeer fraaie foto’s gedoneerd en er volgen er hopelijk meer. Met het museum wordt gesproken over verdere beeldrechten.

Stadslab heeft daarmee met succes een nieuw initiatief gelanceerd om Leiden verder op de kaart te zetten. Naar verwachting heeft dit project nog een lange doorlooptijd, en is de dynamiek zodanig dat het project meer binnen de Wikipedia ecosfeer getrokken zal worden, waar het zal profiteren van kruisbestuiving met andere soortgelijke projecten. De rol van het Stadslab neemt daarbij af. Erik Zachte trekt het project verder op persoonlijke titel.