Zoeken

naar projecten, activiteiten, nieuws en pagina's

Kunst in de etalage

Kunst in de etalage

Door de recessie staat inmiddels een op de tien winkels leeg. Volgens Detailhandel Nederland is inmiddels 9,7% van de winkelmeters onbenut en dreigt dit de komende jaren op te lopen. In ons mooie Leiden is het helaas niet anders. Leiden kent veel kunstenaars, die hun kunst graag onder de aandacht van een breed publiek willen brengen. Veel van hen wonen in Leiden of hebben op een andere manier een band met deze stad.

Met dit in het achterhoofd is het project ”Kunst in de etalage” gestart. Hiermee volgt Leiden succesvolle kunstprojecten in etalages van Purmerend en Edinburgh op. We beginnen met een van de drukste fietspaden ter wereld, de Breestraat. De etalages van deze straat in de Leidse binnenstad worden ingericht door kunstenaars die er een bijzonder en spetterend geheel van gaan maken.

De doelstellingen
Het doel van dit project is om:

– De binnenstad van Leiden, met name de Breestraat, aantrekkelijker en dynamischer te maken.
– Een breed en divers publiek kennis laten maken met kunst en de binnenstad van Leiden.
– Kunstenaars de kans geven om hun werk op een unieke manier hun werk onder de aandacht te brengen.
– De straat aantrekkelijk houden en daarmee oplopende leegstand tegengaan.
– Het gehele straatbeeld een feestelijke en bijzondere uitstraling geven door window dressing.

De uitvoering
Etalages van vooral leegstaande panden en mogelijk later ook winkels, instellingen en horeca in de Breestraat worden gemaakt tot een ongewone expositieruimte voor gevestigde en niet-gevestigde kunstenaars. De etalages zijn spannend, verrassend en uitnodigend voor de kijker door interactiviteit en een verborgen boodschap of grap. De uitvoering heeft een gefaseerde uitrol.

Nadat er eind 2011 een etalage is gevuld, is er in het voorjaar van 2012 een nieuwe projectgroep gestart en worden er vanaf juni 2012 weer diverse etalages ingericht met kunst. Het aantal in te vullen etalages is afhankelijk van het enthousiasme van de pandeigenaren en de kunstenaars.

Betrokkenen
Om dit project een succes te maken is het nodig dat makelaars, eigenaren, kunstenaars, ondernemers en instellingen meedoen. Makelaars en eigenaren van panden worden gevraagd om etalages ter beschikking te stellen, kunstenaars om de etalages te vullen. Ondernemers (winkels, makelaars, horeca) en instellingen worden in eerste instantie gevraagd om het project te steunen en mogelijk in een later stadium om zelf etalages beschikbaar te stellen. De gemeente is enthousiast en voornemens om het project op te nemen in het Programma Binnenstad.

De vergoeding
De werkzaamheden worden vrijwillig en zonder vergoeding door betrokkenen uitgevoerd. Om dit evenement tot een succes te maken, stellen wij voor de kunstenaars een bedrag ter beschikking van max. 300,- per etalage voor de aanschaf van materialen voor de inrichting van de etalages.