Zoeken

naar projecten, activiteiten, nieuws en pagina's

De Ziel van Leiden

De Ziel van Leiden

‘De Ziel van Leiden’  is de zoektocht naar het verhaal van Leiden, door, voor en van Leienaars. Een samenwerking van de Leidse inwoners, Stadslab Leiden, ondernemers en media over dat wat Leiden zo uniek maakt.

(Op zoek naar) ‘De Ziel van Leiden’ is een stripboek voor en door Leienaars. In het beeldverhaal wordt de ‘De Ziel van Leiden’ gezocht en gevonden. Het stripverhaal is een toegankelijke en mooie visuele weergave van datgene wat Leiden nu echt Leiden maakt. Is het de student of de autochtone Leienaar? Is het ‘de mart’ of Durrie Oktobeurr? Of is het een combinatie van deze en andere specifieke Leidse thema’s? In de strip krijgt de lezer gaandeweg steeds meer zicht op de wortels, op het karakter van Leiden. Wie het boek dichtslaat kan vertellen: dit … is ‘De ziel van Leiden’! Het is een visueel naslagwerk over Leiden waarmee bewoners en bezoekers Leiden op een laagdrempelige maar tegelijkertijd inhoudelijke manier leren kennen.

Maar niet alleen het tastbare eindresultaat (het stripboek) was het uitgangspunt; het was ook een project dat in co-creatie tot stand kwam. Al crowdsourcend zijn wij met de Leidse bevolking op locatie en virtueel (website Stadslab, LOS, Leven, LD, twitter) in gesprek gegaan om ‘de echte ziel’ boven tafel te krijgen. Het totstandkomingsproces van ‘De ziel van Leiden’ was een belangrijke succesfactor van het project.

De strip is hèt middel om de kern van Leiden op een zo laagdrempelige manier bij de Leidse bevolking (en daarbuiten) onder de aandacht te brengen – in woorden, beelden, taal en beleving van Leienaars zelf. De totstandkoming van de strip was daarmee ook onderdeel van de zoektocht die wij met ‘De ziel van Leiden’ hebben ondergaan. Het zoekproces – ‘the making of…’ – leende zich zeer goed voor maandelijkse publicatie in het Leidsch Dagblad. Op die manier kon vanaf het begin de Leidse bevolking ‘meegenieten van’ en ‘mee ontwikkelen aan’ de zoektocht naar ‘De Ziel van Leiden’.

Het uiteindelijke resultaat is een stripboek voor en door Leienaars. Gratis gedistribueerd. ‘De Ziel van Leiden’ is op een mooie, visuele en herkenbare manier gezocht en gevonden. Een must have waarmee Leiden zich onderscheidt. Maar ook: een totstandkomingproces dat een jaar lang zichtbaar was in de Leidse media en waaraan iedereen kon meedoen. Met recht: voor en door Leienaars. Het verhaal van Leiden is begin 2017 gratis bij elk huishouden in Leiden bezorgd.